Система швидкого реагування еколого-гігієнічного моніторингу харчування населення, яке проживає на екологічно несприятливих територіях - Циганенко, О. І.; Салюк, Анатолій Іванович; Гончаренко, В. Г. (My University, 1997)
Розглядається розробка системи еколого-гігієнічного моніторингу в регіонах з довгостроковим впливом негативних факторів навколишнього середовища. Проведене дослідження фактичного харчування 11 чоловіків та 81 жінки в Канівському районі Чернігівської області. Спостерігається дефіцит м’ясопродуктів, риби, рослинної олії. За хімічним складом характеризується низьким вмістом білка (52.5-58%), жирів (73%), пектину, незамінних амінокислот, мінеральних речовин, вітамінів. Виявлено пониження енергетичної цінності добового раціону у чоловіків 9.95 МДж , жінок 7.59, при нормі в 11.92 МДж. The development of ecological and hygienic monitoring in regions with long-term impact of negative environmental factors. The study of actual nutrition 11 men and 81 women in the Kanev region Chernigov region. There is a shortage of meat, fish and vegetable oils. The chemical composition is characterized by low protein (52.5-58%), fat (73%), pectin, essential amino acids, minerals and vitamins. Revealed a decrease of the energy value of the daily diet in men 9.95 MJ, women 7.59, at a rate of 11.92 MJ
Keywords: ксенобіотики; радіонукліди; нітрати; пестицди; раціональне харчування; токсиканти; амінокислоти; xenobiotics; radionuclides; nitrates; pesticides; nutrition; toxicants; amino acids; кафедра екології та екоменеджменту