Дика, Альона ВалеріївнаПодобій, Олена ВалеріївнаМілюкін, Михайло Васильович2024-11-202022Дика, А. Дослідження оптимальних умов екстракції люцерни та мікроелементний склад отриманого екстракту / А. Дика, О. Подобій, М. Мілюкін // Актуальні проблеми хімії та хімічної технології : матеріали I Міжнародної науково-практичної конференції, 30 листопада 2022 р., м. Київ. – Київ : НУХТ, 2022. – С. 172–173.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/45851Екстракт люцерни в своєму складі містить флавоноїди, білки, кумарини, полісахариди, що дає змогу широко використовувати його в фармацевтичній, косметичній та харчовій галузях. В листі люцерни міститься вісім ессенціальних або незамінних амінокислот, що не синтезуються людським організмом. Завдяки наявності сапонінів люцерна здатна знижувати рівень холестерину в крові. Люцерна – одна з небагатьох рослин, яка має в своєму складі природній фтор, що накопичується в тканинах зубів. Важливим питанням є визначення оптимальних умов проведення екстракції для ефективного проведення процесу. А також актуальним є питання наявності важких металів у отриманому екстракті, що є одним із критеріїв безпечності.Alfalfa extract contains flavonoids, proteins, coumarins, and polysaccharides, which makes it widely used in the pharmaceutical, cosmetic, and food industries. Alfalfa leaves contain eight essential or irreplaceable amino acids amino acids that are not synthesized by the human body. Due to the presence of saponins, alfalfa can lower blood cholesterol levels. Alfalfa is one of the few plants that contains natural fluoride, which accumulates in the tissues of the teeth. An important issue is to determine the optimal conditions for extraction for an effective process. The presence of heavy metals in the resulting extract is also an important issue, which is one of the safety criteria.ukекстракт люцернилюцернаекстракціямікроелементний складalfalfa extractalfalfaextractiontrace element compositionкафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобівДослідження оптимальних умов екстракції люцерни та мікроелементний склад отриманого екстрактуThesishttps://orcid.org/0000-0002-2540-6811