Дослідження структури страхового ринку України в контексті оцінки його конкурентоспроможності - Шірінян, Лада Василівна; Арич, Михайло Іванович (My University, 2018)
У науковій роботі досліджено структуру страхового ринку України в контексті оцінки його конкурентоспроможності. Отримано значення індексу Розенбюта для ринку страхування життя на рівні IR=0,110 при максимально можливому значенні IR=1 для монополії. Виходячи із розрахованих значень індексу Лінда, можна стверджувати, що для ринку «life» страхування узгодження дій, спрямованих на обмеження конкуренції, можливе лише у разі охоплення 9 перших страховиків, для ринку «non-life» страхування – у випадку 67 страховиків, а для всього страхового ринку – в разі охоплення 77 перших страховиків. In the scientific work the structure of the insurance market of Ukraine in the context of assessing its competitiveness is researched. The value of the Rosenbüt index for the life insurance market is IR = 0.110 at the maximum possible value of IR = 1 for the monopoly. Based on the calculated values of the Linda index, it can be argued that for the life insurance market, the coordination of actions aimed at limiting competition is possible only in the case of coverage of the 9 first insurers, for the non-life insurance market - in the case of 67 insurers, and for of the entire insurance market - in the case of coverage of the first 77 insurers.
Keywords: страховий ринок; конкурентоспроможність; структура ринку; індекс Лінда; індекс Розенблюта; кафедра фінансів; Insurance market; Competitiveness; Market structure; Linda index; Rosenblut index