Вплив температури центру м'якушки при пакуванні на якість батону при його зберіганні - Білик, Олена Анатоліївна; Кочубей-Литвиненко, Оксана Валер'янівна; Бондаренко, Юлія Вікторівна (My University, 2020)
В даній роботі розглянуто вплив температури м’якушки виробів під час пакування на якість готових виробів у процесі зберігання на прикладі батону «Нива». Встановлено, що в процесі зберігання упакованих виробів органолептичні показники якості батонів найкращі за температури у м’якушці виробів під час пакування 27..35 °С. За цієї температури показники, що характеризують черствіння незначно менші ніж при пакуванні 42..55°С, проте більша вірогідність запобіганню мікробіологічному псуванню. Встановлено, що в процесі зберігання упакованих виробів незначно зменшується їх об'єм, формостійкість, зменшується вміст вологи і тим в меншій мірі чим вищою була температура пакування. Внаслідок затримки пакувальною плівкою випаровування вологи, усихання упакованих виробів за 96 год. на 6,04% менше ніж не упакованих. Найменше усихання спостерігається при температурі пакування 55 °С. This paper considers the influence of the temperature of the crumb of products during during packaging on the quality of finished products during storage using the example of «Niva» loaf. It was found that during the storage of packaged products organoleptic quality indicators of loaves are best at the temperature in the crumb products during packaging at 27...35 °C. At this temperature, the indicators that characterizing staling are slightly lower than during packaging at 42...55 °C, but there is a higher probability of preventing microbiological spoilage. It has been established that during the storage of packaged products, their volume, shape, and their volume, shape stability, and moisture content decrease slightly, and to a lesser the higher the packaging temperature was. Due to the delay in moisture evaporation by the packaging film film delayed the evaporation of moisture, the drying of packaged products in 96 hours was 6.04% less than unpackaged products. The lowest drying was observed at a packaging temperature of 55 °C.
Keywords: температура; пакування; органолептичні показники; фізико-хімічні показники; батон; temperature; packaging; organoleptic characteristics; physico-chemical characteristics; loaf; кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів; кафедра технології молока і молочних продуктів