Осмотичні явища в харчових технологіях - Соколенко, Анатолій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Піддубний, Володимир Антонович; Юхно, Михайло Іванович; Полатайло, Дмитро Михайлович (My University, 2006)
Явища осмосу відіграють важливу роль в житті рослинного світу та мікроорганізмів, оскільки оболонки клітин легко пропускають воду і майже не пропускають речовини, що входять до складу клітинного соку. Проникаючи в клітини, вода створює в них підвищений тиск і розтягує оболонки та підтримує їх у напруженому стані. Osmosis play an important role in the life of plants and microorganisms, because cell membranes easily pass water and almost do not let the substances included in the cell SAP. Entered into cells, water creates a high pressure and stretches shell and supports them in a state of stress.
Keywords: клітина; мікроорганізм; осмотичні явища; тиск; температура; cell; organism; osmotic phenomena; pressure; temperature; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв; кафедра мехатроніки та пакувальної техніки