Вдивляння дитини у світ : неоромантичні аспекти образотворення - Науменко, Наталія Валентинівна (My University, 2012)
У статті з позицій зіставного аналізу розглянуто специфіку образотворення в оповіданнях «Дивак» Григора Тютюнника та «Олень Август» Євгена Гуцала. Шляхи пізнання та перетворення довкілля головними героями – дітьми письменники окреслюють у неоромантичному ключі, що виражається в деміургічних прагненнях, взаєминах зі «світом дорослих» і пошуках ідеалу. The article represents a juxtapositive analysis of two short stories, Strange Boy by Hryhor Tyutyunnyk and August the Deer by Yevhen Hutsalo, accomplished with a purpose to find out the mainstreams of image-making. There was shown that the characters’ attempts to cognize and transform their outer world were outlined in neoromantic way, which is expressed in children’s demiurgic intentions, relationships with ‘adults’ surrounding, and searches for an ideal.
Keywords: дитина; соціум; світогляд; неоромантизм; художня проза; творчість; перетворення; child; society; worldview; neoromanticism; artistic prose; creativity; transformation; кафедра гуманітарних дисциплін