Булій, Юрій ВолодимировичШиян, Петро ЛеонідовичКуц, Анатолій МихайловичДмитрук, Аркадій Павлович2017-05-232017-05-232017Підвищення експлуатаційних характеристик брагоректифікаційних установок шляхом використання технології керованої ректифікації / Ю. В. Булій, П. Л. Шиян, А. М. Куц, А. П. Дмитрук // Харчова промисловість. – К. : НУХТ, 2017. - Т. 23, № 2. - С. 234-240.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/25351Авторами запропонована енергозберігаюча технологія керованої ректифікації. Проведені дослідження її ефективності для процесів розгонки спиртовмісних фракцій і перегонки дозрілої бражки. Визначені технологічні показники роботи експериментальних розгінної та бражної колон. Встановлено переваги запропонованої технології: в процесі розгонки відбувається повне вилучення головних домішок, ступінь вилучення спиртів сивушного масла та метанолу підвищується на 60 %, значно зростає їх кратність концентрування. При збільшенні часу затримки бражки на тарілках до 12 с. концентрація етанолу в бражному дистиляті збільшується на 28 %. При цьому питомі витрати гріючої пари скорочуються на 40 %. The authors propose saving technology-driven rectification. Conducted research of its efficiency for the processes of distillation of alcohol-containing fractions and distillation of mature distillate. Determined the technological parameters of the experimental acceleration and alcohol distillation columns. The advantages of the proposed technology: in the process of acceleration there is a complete extraction of the head impurities, the degree of extraction of alcohols fusel oil and methanol increased by 60 %, significantly increased their concentration rate. With increasing time, the delay distillation up to 12 s. the concentration of industrial ethanol in the distillate is increased by 28 %. While the unit cost of the heating steam is reduced by 40 %.бражкаетиловий спиртконтрольовані циклиректифікаціяфазова рівновагаdistillationethyl alcoholcontrolled cyclesrectificationphase equilibriumкафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробстваПідвищення експлуатаційних характеристик брагоректифікаційних установок шляхом використання технології керованої ректифікаціїArticle