Демидова, Анастасія ОлександрівнаНосенко, Тамара Тихонівна2024-10-162024-10-162022Демидова, А. О. Дослідження антиоксидантної активності рослинної сировини із ягідних культур / А. О. Демидова, Т. А. Носенко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2022. – Т. 28, Вип.1. – С. 175–186.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/45017Останні дослідження вказують на те, що не лише ягоди таких культур, як малина, калина, ожина, чорниця, чорна смородина, а і їх листя та кора є джерелами потужних антиоксидантів. В роботі досліджувалась антиоксидантна активність різних частин цих рослин та порівнювалась із антиоксидантною активністю синтетичного антиоксиданту бутилгідроксианізолу (ВНА). Концентрати рослинних антиоксидантів одержували водно-спиртовою (70 % етилового спирту) екстракцією рослинної сировини, екстрагент видаляли в м’яких умовах. Одержані концентрати біологічно активних сполук додавали до соняшникової олії для визначення його впливу на гальмування окиснення олії. Досліджено також вплив одержаних екстрактів на кінетику окиснення соняшникової олії за накопиченням пероксидів. Додавання рослинних екстрактів до соняшникової олії підвищувало її стійкість до окиснення порівняно з контролем. Натуральні антиоксиданти були помітно більш ефективні за бутилгідроксианізолRecent studies indicate that not only the berries of crops such as raspberries, viburnum, blackberries, blueberries, black currants, but also their leaves and bark are sources of powerful antioxidants. The antioxidant activity of different parts of these plants was studied and compared with the antioxidant activity of the synthetic antioxidant butylhydroxyanisole (BHA). Concentrates of plant antioxidants were obtained by water-alcohol (70% ethyl alcohol) extraction of plant raw materials, the solvent was removed under mild conditions. The obtained concentrates of biologically active compounds were added to sunflower oil to determine their effect on the inhibition of oil oxidationukкафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобівокисненняантиоксидантиожинакалиначорницімалиначорна смородинаoxidationantioxidantsblackberriesviburnumДослідження антиоксидантної активності рослинної сировини із ягідних культурArticlehttps://orcid.org/0000-0002-1758-4669