Дослідження впливу розмірів часток та технології виготовлення емульсій на якість напоїв - Луговська, Оксана Андріївна (My University, 2013)
В статті системно викладаються основні теоретичні відомості про процес удосконалення виробництва емульсій. Розглядається теорія отримання стабільної емульсійної системи,а саме особливості використання вихідної сировини та її властивості, проаналізовано умови, які необхідні для проведення процесу гомогенізації. І на основі цього, з великої кількості існуючих теорій, визначається найбільш ефективна, яка використовується для виробництва емульсій. Велика увага акцентується застосуванню різних стабілізаторів для отримання дослідних даних, необхідних для проведення розрахунків рецептур готових продуктів, та технологічного оформлення процесу виробництва емульсій. До названих методів віднесемо використання двох стабілізаторів: смоли акації та модифікованого крохмалю, які при використанні для стабільності в процесі зберігання емульсії дають різні результати. Більш детально розглядається процес гомогенізації емульсій. Для ознайомлення з особливостями даного процесу наводяться декілька прикладів, які дозволять візуально побачити результати стабільності емульсій в процесі їх зберігання . На основі опрацьованих іноземних джерел приводяться сучасні технології та типи обладнання, для проведення процесу гомогенізації, з посиланням до рисунків, які дозволять засвоїти подану інформацію. Розглядаються конструктивні особливості цих обладнань, їхні недоліки та переваги.
Keywords: стабільність; емульсія; стабілізатор; частки; фаза; гомогенізатор; stability; emulsion stabilizer; particle phase; homogenizer; кафедра експертизи харчових продуктів