Kuzmin, OlegStukalska (Ivanova), NataliiaDudarev, IgorMykhailov, Bogdan2022-11-082022-11-082022Improvement of water preparation technology for the production of alcoholic beverages of stable quality / O. Kuzmin, N. Stukalska, I. Dudarev, B. Mykhailov // Future prospects and reality towards water treatment technologies : proceedings of the 4th International scientific and technical conference, October 25-26, 2022. – Kyiv : NUFT, 2022. – Pp. 91–92https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/38696It was found that the sodium mass concentration of the prepared water affects the stability of alcoholic beverages during storage. To increase the stability of vodka according to the presented water technology, the following reduction occurs: the mass concentration of sodium (Na) by 23 times – from 266.1 to 11.6 mg/dm3; total alkalinity (TA) by 21 times – from 4.1 to 0.2 mmol/dm3; mass concentration of silicon (Si) by 13 times – from 6.5 to 0.5 mg/dm3; mass concentration of silicic acid (H2SiO3) by 13 times – from 13.9 to 1.1 mg/dm3. Встановлено, що масова концентрація натрію у підготовленій воді впливає на стійкість алкогольних напоїв при зберіганні. Для підвищення стійкості горілки за представленою технологією води відбувається зниження: масової концентрації натрію (Na) у 23 рази – з 266,1 до 11,6 мг/дм3; загальної лужності (TA) у 21 раз – з 4,1 до 0,2 ммоль/дм3; масової концентрації кремнію (Si) у 13 разів – з 6,5 до 0,5 мг/дм3; масової концентрації кремнієвої кислоти (H2SiO3) у 13 разів – з 13,9 до 1,1 мг/дм3.enкафедра технології ресторанної і аюрведичної продукціїelectrochemical activationprepared waterstabilityalcoholic drinkvodkaелектрохімічна активаціяпідготовлена водастійкістьалкогольний напійгорілкаImprovement of water preparation technology for the production of alcoholic beverages of stable qualityThesis