Досвід країн ЄС щодо ресурсозбереження і утилізації муніципальних відходів - Забрудська, Марія Олександрівна; Бублієнко, Наталія Олександрівна (My University, 2025)
У сучасних умовах зростання обсягів відходів питання їх раціонального управління стає одним із ключових напрямів екологічної політики. Країни ЄС вже сформували ефективну систему регулювання у цій сфері, яка охоплює всі етапи – від запобігання утворенню відходів до його переробки та утилізації. Європейський досвід показує, що завдяки чіткому законодавству, сучасним технологіям і відповідальності громадян можливо не лише зменшити шкідливий вплив відходів на довкілля, а й перетворити їх на цінний ресурс для економіки. Мета роботи. Метою є дослідження досвіду Євросоюзу у сфері управління муніципальними відходами, аналіз основних нормативно–правових актів ЄС, що регулюють цю діяльність, а також визначення практичних підходів до ресурсозбереження, переробки та утилізації відходів. Матеріали та методи. Аналіз інформації з відкритих інтернет–ресурсів щодо досвіду країн ЄС відносно ресурсозбереження і утилізації муніципальних відходів. Дослідження проведено в рамках міжнародного проєкту програми Європейського Союзу Еразмус+ Жан Моне Кафедра «Effective waste management in the EU as the best option for Ukraine (Ефективний менеджмент відходів у ЄС – актуальний досвід для України)» (101127175 – JM REW-ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCH-RSCH), 2023 – 2026 рр. Висновки. Євросоюз послідовно вибудував ефективну систему управління муніципальними відходами, яка охоплює всі етапи – від запобігання їх утворенню до повторного використання та переробки. Завдяки чітким правилам, сучасним технологіям і екологічній свідомості громадян країни ЄС змогли значно зменшити обсяги захоронення відходів та перейти до моделі циркулярної економіки. Такий підхід не лише допомагає зберігати природні ресурси й чисте довкілля, а й створює нові економічні можливості, робочі місця та стимулює розвиток екологічних інновацій. Досвід країн ЄС у цьому напрямку допоможе і нашій країні модернізувати систему переробки відходів, у тому числі, муніципальних. In today's conditions of increasing waste volumes, the issue of their rational management is becoming one of the key areas of environmental policy. EU countries have already formed an effective regulatory system in this area, which covers all stages – from preventing waste generation to its processing and disposal. European experience shows that thanks to clear legislation, modern technologies and citizen responsibility, it is possible not only to reduce the harmful impact of waste on the environment, but also to turn it into a valuable resource for the economy. Purpose of the work. The aim is to study the experience of the European Union in the field of municipal waste management, analyze the main regulatory and legal acts of the EU that regulate this activity, as well as determine practical approaches to resource conservation, recycling and disposal of waste. Materials and methods. Analysis of information from open Internet resources on the experience of EU countries in resource conservation and disposal of municipal waste. The study was conducted within the framework of the international project of the European Union Erasmus+ Jean Monnet Program, the Chair «Effective waste management in the EU as the best option for Ukraine» (101127175 – JM REW-ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCH-RSCH), 2023 – 2026. Conclusions. The European Union has consistently built an effective municipal waste management system, which covers all stages – from prevention of its formation to reuse and recycling. Thanks to clear rules, modern technologies and environmental awareness of citizens, EU countries have been able to significantly reduce the volume of waste landfilling and move to a circular economy model. This approach not only helps to preserve natural resources and a clean environment, but also creates new economic opportunities, jobs and stimulates the development of environmental innovations. The experience of EU countries in this area will help our country modernize its waste processing system, including municipal waste.
Keywords: кафедра екології та екоменеджменту; директиви ЄС; утилізація відходів; municipal waste; EU directives; waste disposal; waste disposal