Використання систем нечіткої логіки для динамічного управління потужністю парових котлоагрегатів - Лапін, Михайло Вікторович; Сідлецький, Віктор Михайлович (My University, 2016)
У статті розглянуто спосіб динамічного управління потужністю парових котлоагрегатів на ТЕЦ невеликої потужності відповідно до поточних потреб споживачів, проаналізовано методи динамічного управління потужністю котлоагрегатів з використанням систем нечіткої логіки й адаптивних нейронечітких мереж. Для вирішення проблеми динамічної зміни навантаження на котлоагрегати ТЕЦ невеликої потужності запропоновано використовувати системи нечіткої логіки. Одним із можливих варіантів є блоки нечіткого висновку (так званої FUZZY системи) для керування потужністю котлоагрегата. Керуюча дія формується за рахунок перевірки на відповідність нечітких правил і дійсних значень параметрів системи. Створення правил відбувається згідно з досвідом оператора, тобто відтворює його дії при зміні параметрів. A method of dynamic power control of steam boilers at CHP of small power according to the current needs of consumers was studied. The methods of dynamic control of the power of boiler systems were analyzed using fuzzy logic and adaptive neural networks. One of the possible options for boiler capacity control is the use of fuzzy inference units (so-called fuzzy system). The control action is formed by consistency checking of fuzzy rules to the actual parameters of the system. Rules are created according to the operator’s experience, which reflects his / her actions when changing the technology parameters.
Keywords: завдання; регулятор; керування; об’єкт; setpoint; controller; control; object; кафедра автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка