Інтеграція методів стратегічного управлінського обліку виробничих запасів: науково-методичні і прикладні аспекти - Колос, Ірина Василівна; Гудименко, Ольга Сергіївна (My University, 2017)
Сформульовано теоретичні засади стратегічного управлінського обліку виробничих запасів на промисловому підприємстві шляхом обґрунтування загальної мети, завдань, принципів, функцій. Аргументовано доречність використання вітчизняними суб’єктами господарювання відокремлено методів АВС-аналізу, XYZ-аналізу, Just-in-time (JIT), Balance Scorecard (BSC) для обліку виробничих запасів через встановлення переваг і обмежень кожного з позиції забезпечення своєчасною інформацією для ухвалення раціональних управлінських рішень. Теоретично обґрунтовано доцільність інтегрованого використання методів стратегічного управлінського обліку (зокрема, АВС+XYZ, АВС+XYZ+JIT, АВС+XYZ+JIT+BSC) в практичній роботі вітчизняних промислових підприємств. Запропоновано за аспектом «Бізнес-процеси» в Balance Scorecard виокремити «Внутрішні бізнес-процеси – процес логістики» для взаємоузгодження довгострокових і оперативних цілей управління промисловим підприємством. Basis, to provide theoretical for strategic management accounting of inventories at the industrial enterprise by a substantiation of the overall goal, objectives, principles, functions. Relevance argued for a separate ABC-analysis, XYZ-analysis, Just-in-time (JIT), Balance Scorecard (BSC) methods domestic business entities to account for inventories by establishing the benefits and limitations of each position to provide timely information to make rational management decisions. The expediency grounded theory for the integrated use of methods of strategic management accounting (ABC+XYZ, ABC+XYZ+JIT, ABC+XYZ+JIT+BSC) in the practical work of domestic industrial enterprises. It is proposed in the aspect of «Business Processes» in the Balance Scorecard select «Internal business processes - logistics process» for long-term consistency and operational industrial enterprise management.
Keywords: кафедра обліку і аудиту; управлінський облік; виробничі запаси; ABC-аналіз; XYZ-аналіз; інтеграція; синергія; management accounting; inventory; ABC analysis; XYZ-analysis; Just-in-time; balance scorecard; integration; synergy