Розробка технології синтезу поверхнево-активних речовин нафтоокиснювальними бактеріями - Волошина, Ірина Миколаївна (РВЦ НУХТ, 2008)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальності 03.00.20 – біотехнологія. Національний університет харчових технологій МОН України, Київ, 2008. Дисертаційна робота присвячена розробці технології одержання поверхне-во-активних речовин (ПАР) за допомогою Rhodococcus erythropolis ЕК-1, ізольованого із забрудненого нафтою ґрунту. Показано, що R. erythropolis ЕК-1 синтезує як вільні, так і асоційовані з клітинами ПАР, які за хімічною природою є комплексом гліко-, фосфо- і нейт-ральних ліпідів із сполуками полісахаридно-білкової природи. Розроблена технологія ПАР порівняно з існуючими у світі має такі перева-ги: низький вміст солей у середовищі культивування (3 г/л, для інших продуце-нтів – до 10 г/л) і відсутність мікроелементів і факторів росту, а також вищий у 1,5 – 1,8 раза вихід ПАР від субстрату. Встановлено можливість практичного використання мікробних ПАР та ім-мобілізованих на керамзиті клітин R. erythropolis ЕК-1 для деградації нафтових забруднень. Ефективність очищення забрудненої нафтою (100 – 200 мг/л) води іммобілізованими клітинами R. erythropolis ЕК-1 становила – 99,5 – 99,8 %, а ступінь деструкції сирої нафти (2 %) накопичувальною культурою нафтоокис-нювальних бактерій за присутності R. erythropolis ЕК-1 і екзогенних ПАР – 90 % та 93 – 94 % відповідно.
Keywords: нафтоокиснювальні бактерії; oil oxidizing bacteria; кафедра біотехнології і мікробіології; Rhodococcus erythropolis ЕК-1; біотехнологія; поверхнево-активні речовини; іммобілізація; деградація нафтових забруднень; biotechnology; surface active substances; immobilization; degradation of oil pollutions