Суперечливий характер ставлення Льва Толстого до релігії та церкви - Збаржевецька, Ірина; Павлов, Валерій Лук’янович (My University, 2014)
Відзначаючи роль релігії в житті індивідів і суспільства в цілому, Лев Миколайович до останніх днів життя різко негативно ставився до діяльності церкви у всіх її проявах. Вважав, що церква виправдовує війни, насилля, експлуатацію людини людиною, підтримує державу у її репресивних діях щодо інакомислячих. Noting the role of religion in the lives of individuals and society as a whole, Tolstoy until the last days of sharply negative attitude to the activity of the Church in all its manifestations. He believed that the church justifies war, violence, exploitation of man by man, supports the government in its repressive actions on dissidents.
Keywords: Лев Толстой; церква; релігія; Leo Tolstoy; church; religion; кафедра гуманітарних дисциплін