Виникнення помутнінь у настоянках на напівфабрикатах плодово-ягідній сировині - Острик, Олександр Миколайович; Ващенко, Анна Романівна; Олійник, Світлана Іванівна (My University, 2021)
Одним з основних спрямувань підвищення якості лікеро-горілчаних напоїв є використання різних технологічних допоміжних матеріалів з метою коригування надмірної кількості потенційних каламутьутворюючих компонентів та підвищення термінів зберігання прозорості готових напоїв. Розглянуто технологічні допоміжні засоби, які використовуються у виробництві лікеро-горілчаних напоїв для запобігання різних типів помутнінь. Встановлено, що прогнозована стійкість зразка настоянки на основі плодово-ягідних напівфабрикатів збільшується до 12 місяців у разі внесення бурштинової кислоти. Проведені дослідження дають змогу забезпечити умови для виробництва стійких лікеро-горілчаних напоїв із подовженим строком придатності до зберігання.. One of the main directions of improving the quality of alcoholic beverages is the use of various technological auxiliary materials in order to correct the excessive amount of potential turbid components and increase the shelf life of the transparency of the finished beverages. Technological aids used in the production of alcoholic beverages to prevent various types of turbidity are considered. It is established that the predicted stability of the tincture sample based on fruit and berry semi-finished products increases up to 12 months in the case of succinic acid application. The conducted researches allow to provide conditions for production of steady alcoholic beverages with the extended shelf life.
Keywords: кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства; плодово-ягідні напівфабрикати; настоянка; стійкість; помутніння; осади; fruit and berry semi-finished products; tincture; stability; turbidity; sediments