Мікробні поверхнево-активні речовини: проблеми промислового виробництва - Пирог, Тетяна Павлівна; Ігнатенко, Сергій Вікторович (My University, 2008)
Наведено літературні і власні експериментальні дані щодо стану і перспектив розвитку промислового виробництва мікробних поверхнево-активних речовин (ПАР) у світі. Зазначається, що висока на теперішній час собівартість мікробних ПАР зумовлена великими витратами на біосинтез і виділення цільового продукту, а також невисокою продуктивністю штамів-продуцентів. Дослідження, спрямовані на вирішення цих проблем, є ключовими і пріоритетними у біотехнології мікробних ПАР. Ефективність технологій мікробних ПАР може бути підвищена за рахунок використання як ростових субстратів промислових відходів, оптимізації умов культивування продуцентів, внесення у середовище попередників біосинтезу, розробки рентабельних методів виділення ПАР та одержання штамів-надсинтетиків, у тому числі й рекомбінантних. The review represents the data concerning state and perspective of development of surface-active substances (SAS) commercial production. Now the high prime cost of microbial SAS is conditioned by large costs on their biosynthesis, recovery and purification of base product also low yields in production processes. The investigations, directed at decision of these problems are key and priority in biotechnology of microbial SAS. The efficiency of microbial SAS technologies can be higher due to using of cheaper raw materials as growth substrates, optimization of cultivation conditions, addition into medium of biosynthesis precursors and development of economically rational methods of SAS recovery and obtaining hyper-producing strains including recombinant microorganisms.
Keywords: поверхнево-активні речовини; технологія біосинтезу; промислові відходи; мікроорганізми-продуценти; biosurfactants; technology of biosynthesis; microorganisms-producers; кафедра біотехнології і мікробіології