Grek, OlenaPshenychna, TetyanaOnopriichuk, OlenaTymchuk, Alla2020-06-152020-06-152019Determination of amino acid composition and biological value in protein-berry concentrates / O. Grek, T. Pshenychna, O. Onopriichuk, A. Tymchuk // Journal of Hygienic Engineering and Design. – 2019. – Vol. 29. – P. 26-32.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/31335Research of the amino acid composition of proteins, including the content of free and fixed amino acids, and biological value in protein-berry concentrates, obtained by thermo acid coagulation are an actual direction. Proteins in concentrates have a full amino acid composition and contain all essential amino acids, the content of which from amounts are 41.97% and 43.96%, respectively, for protein-berry and milk-protein concentrates. The total content of amino acids in protein-berry concentrates increased by 20.18% compared to the control sample - through the active coagulating effect of organic acids blackcurrant paste. Актуальним є дослідження амінокислотного складу білків, у тому числі вмісту вільних і зв’язаних амінокислот та біологічної цінності в білково-ягідних згустках, отриманих термокислотним способом осадження. Встановлено, що білки згустків мають повноцінний амінокислотний склад і містять всі незамінні амінокислоти, вміст яких від загальної суми становить для білково-ягідних та молочно-білкових – 41,97 % та 43,96 % відповідно. Загальний вміст амінокислот в білково-ягідних згустках збільшився на 20,18 % порівняно з контролем – за рахунок активної коагулюючої дії органічних кислот чорносмородинової пасти.enconcentratecoagulationamino acidsконцентраткоагуляціяамінокислотикафедра технології молока і молочних продуктівDetermination of amino acid composition and biological value in protein-berry concentratesArticle