Сепаратор-вершковіддільник (Патент на винахід № 101275) - Лементар, Святослав Юрійович; Старікова, Юлія Юріївна (My University, 2013)
Винахід належить до харчової промисловості, призначений для розділення молока на фракції під дією відцентрової сили. Сепаратор-вершковіддільник включає приймально-відвідний пристрій, сепаруючий пристрій, центральний живлячий патрубок, впускну камеру, кільцеву камеру, тарілкотримач, пакет тарілок, напірні диски, привідний механізм, корпус, чашу станини, кожух. Також співвісно центральному живлячому патрубку встановлено розподільчу втулку, яка містить три конусні живлячі канали зі вхідними діаметрами 12-16 мм та вихідними - 4-6 мм, що розташовані під кутом 35-40° до вертикальної осі. Досягається збільшення продуктивності сепаратора-вершковіддільника за рахунок забезпечення більш рівномірної подачі молока та зменшення турбулентності потоку в міжтарілковому просторі. The invention relates to food industry, it is designed to separate milk into fractions by centrifugal force. A cream separator comprises a receiving and discharge device, a separation device, a central feed tube, an inlet chamber, an annular chamber, a plate holder, a package of plates, pressure disks, a drive, a body, a frame cup, a casing. Axially to the central feed tube a bush is mounted comprising three cone feed channels with inlet diameters of 12-16 mm and outlet diameters of 4-6 mm located at an angle of 35-40° to the vertical axis. The invention allows to increase the output of cream separator by providing more uniform milk supply and reduction of flow turbulence in the inter-plate space.
Keywords: сепарування; подача сировини; сепаратор; кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування; separation; supply of raw materials; separator