Контроль якості жорсткої полімерної тари - Кулик, Наталія Вікторівна (My University, 2023)
Для деяких видів продукції (харчові продукти, лікарські препарати та медичний інструментарій, небезпечні вантажі тощо) тестування упаковки регламентовано правилами, які стосуються особливостей конструкції, процедури тестування та контролю процесів виготовлення упаковки. Технологічні процеси можна контролювати з використанням різних систем управління якістю: HACCP – системою аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок, що гарантує виробництво безпечної упаковки шляхом ідентифікації та контролю небезпечних чинників; ISO 9000 – серією стандартів ISO, які застосовують при створенні та вдосконаленні систем менеджменту якості організацій. Крім того, запроваджується статистичний контроль процесів, який керує протоколами перевірки й валідації та іншими документами. Для нерегульованих виробів тестування виконують відповідно до чинної нормативної документації або контракту . При виробництві жорсткої полімерної упаковки потрібно контролювати якість сировини, напівпродуктів і напівфабрикатів до і після кожної технологічної операції та параметри якості готових виробів.

For some types of products (food products, medicines and medical instruments, dangerous goods, etc.), packaging testing is regulated by rules that relate to design features, testing procedures, and control of packaging manufacturing processes. Technological processes can be controlled using various quality management systems: HACCP – a system of risk analysis, dangerous factors and control of critical points, which guarantees the production of safe packaging by identifying and controlling dangerous factors; ISO 9000 is a series of ISO standards used in the creation and improvement of organizations' quality management systems. In addition, statistical process control is introduced, which manages inspection and validation protocols and other documents. For non-regulated products, testing is performed in accordance with the current regulatory documentation or contract. In the production of rigid polymer packaging, it is necessary to control the quality of raw materials, semi-finished products and semi-finished products before and after each technological operation and quality parameters of finished products.
Keywords: жорстка полімерна тара; контроль якості; HACCP; ISO 9000; статистичний контроль; валідація; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв; rigid polymer packaging; quality control; HACCP; ISO 9000; statistical control; validation