Регуляція С2-метаболізму в умовах міксотрофного росту Аcinetobacter sp. УКМ В-7005 на суміші етанолу і глюкози - Пирог, Тетяна Павлівна; Лащук, Надія Володимирівна; Корж, Юлія Миколаївна (My University, 2006)
Показана можливість усунення лімітування С2-метаболізму при вирощуванні Acinetobacter sp. УКМ В-7005 - продуцента екзополісахариду (ЕПС) етаполану на суміші етанолу і глюкози. Культивування бактерій на незабуференому середовищі з етанолом і глюкозою супроводжувалось зниженням рН до 5,6-4,7, зумовлене накопиченням ацетату (25-45 мМ), зниженням концентрації біомаси і ЕПС. Зменшення вмісту нітратно-амонійного джерела азоту у середовищі до 0,3 г/л і заміна його на нітратне, підвищення концентрації пантотенату кальцію до 0,0009%, катіонів калію і магнію до 100 і 5-10 мМ відповідно, використання посівного матеріалу, вирощеного на ацетаті або етанолі, зниження початкової концентрації етанолу і глюкози до 0,25-0,5 % з наступним дробним їх внесенням порціями по 0,25% у процесі культивування бактерій дало змогу попередити накопичення ацетату в культуральній рідині і реалізувати без зниження показників синтез етаполану на незабуференому середовищі. The possibility of elimination of C2-metabolism limitation under Acinetobacter sp. UCM B-7005 (producer of exopolysaccharide ethapolan) cultivation on mixture ethanol and glucose was shown. The growth of these bacteria on the inbuffered medium was accompanied by pH decrease (5,6-4,7), acetate accumulation (25-45 mM), the biomass and exopolysaccharides drop. The decrease of the ammonium nitrate content (to 0,3 g/l) in the medium, it replacement on nitrate, the increase of the pantotenate calcium concentration to 0,0009%, potassium and magnesium cations to 100 and 5-10 mM, application of the inoculum grown on acetate or ethanol, the decrease of the substrates initial concentration to 0,25 % followed by prevention of acetate accumulation and realization the ethanol synthesis on mixture of ethanol and glucose on the inbuffered medium.
Keywords: екзополісахариди; exopolysaccharides; біосинтез; міксотрофний ріст; суміш С2-С6-субстратів; регуляція С2-метаболізму; умови культивування; biosynthesis; ethapolan; mixotrofic growth; mixture of С2-С6-substrates; regulation of С2-metabolism; cultivation conditions; кафедра біотехнології і мікробіології