До питань розвитку інтеграційних процесів в умовах глобалізації - Кобилянська, Людмила Миколаївна; Каїра, Людмила Григорівна (My University, 2020)
У статті розглянуто суперечності розвитку глобалізації, а також позитивні та негативні чинники впливу сучасних глобалізаційних процесів на розвиток процесів інтеграції. Сприйняття глобалізації та визначення її впливу на регіональні інтеграційні процеси залишається одним з дискусійних питань серед вітчизняних та зарубіжних науковців. З’ясовано спільні передумови виникнення регіоналізації та глобалізації та виявлено взаємозв’язок між ними. У статті визначено різнорідні інтеграційні чинники, що спонукають країни до участі у створенні регіональних інтеграційних об’єднань. Рівень розвитку держав, що компонують регіональний утвір, є визначальним та обумовлюватиме причини виникнення, фактори розвитку і особливості функціонування, а також рівень розвитку інтеграційного об’єднання у світовому масштабі.
Keywords: глобалізація; регіоналізація; ціннісні чинники; інтеграційні об’єднання; економічні; політичні; globalization; regionalization; political; economic; value factors; integration associations; кафедра міжнародної економіки