Спосіб одержання пророщеного гороху (Патент на винахід № 2499) - Хіврич, Борис Іванович; Домарецький, Віталій Афанасійович; Чернишов, Сергій Олексійович (My University, 1994)
1 . Спосіб виробництва пророщеного гороху, що включає очищення і сортування зернової маси, мийку з відведенням сплаву, дезінфекцію в розчині дезинфектора, замочування зернової маси у воді з продувкою повітрям, пророщування зерна з продувкою повітрям і зрошенням водою, сушку пророщеного зерна, відділення паростків з отриманням солоду, який відрізняється тим, що мийку з відведенням сплаву проводять розчином дезинфектора, одночасно з дезінфекцією, протягом 10-60 хв, при цьому в якості розчину дезинфектора використовують насичений розчин кухонної солі, замочують зернову масу протягом 22-38 годин до досягнення її вологості 56-60 %, причому в інтервалі вологості 28-45 % замочування проводять при нерухомому шарі зернової маси, пророщують зерно в нерухомому шарі протягом 48-100 год, після сушки зерно додатково лущаться для відділення оболонок, а отриманий солод піддають отлежки. 2 . Спосіб за п.1, що відрізняється тим, що з відведеного сплаву виділяють розчин дезинфектора і повторно використовують при митті для відведення сплаву. 3 . Спосіб по.п.1, про т л і ч а ю щ и й с я тим, що пророщують зерно при температурі 14-20 ° С в нерухомому шарі товщиною 400-1000 мм, при цьому зрошення водою проводять таким чином, що вологість пророщеного зерна становить 55-58 %. 4 . Спосіб за п.1, що відрізняється тим , що сушать пророщене зерно до вологості 5-10%. 1. A method of production of germinated pea , including cleaning and sorting of grain mass sink diverting alloy disinfect disinfectant solution , soaking the grain mass in water to pro ¬ purge air, sprouting grain with air blowing and irrigation water, drying the germinated grain , office germs to give malt , characterized in that the diverting unit is carried alloy disinfectant solution , simultaneously with disinfection , for 10-60 minutes , while in use as a disinfectant solution saturated solution of common salt, the grain is soaked in those mass - chenie 22-38 hours until its moisture content 56-60 % and in the range of 28-45 % moisture soaking is carried out at a fixed layer of the grain mass , sprouted grain in a fixed bed during 48-100 hours after further drying hulled grain separation membranes, and the resulting malt was subjected to binning .
Keywords: пророщування; сушка солоду; зерно; горох; sprouting; drying malt; corn; peas; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства