Розроблення ефективної технології пектину із коренеплодів цукрових буряків - Кушнір, Олена Володимирівна (My University, 2012)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05. – технологія цукристих речовин та продуктів бродіння. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2012. Дисертація присвячена проблемі розроблення сучасної комплексної технології бурякового пектину. В дисертації обґрунтовано використання та представлені результати досліджень способу біохімічної підготовки коренеплодів цукрового буряку, доведені переваги розробленого способу для отримання пектину високої якості. Розроблено математичні моделі гідролітичного розщеплення протопектинового комплексу біохімічно підготовленої бурякової сировини, сформульовано засади та розроблено спосіб безперервного вилучення пектину та установку для його реалізації. Наведені результати досліджень по модифікації бурякового пектину. Представлено розроблену апаратурно-технологічну схему виробництва бурякового пектину, викладені розрахунки матеріального балансу, сформульовані вимоги до бурякового пектину, наведені розробки продуктів із застосуванням бурякового пектину. Thesis for Candidate of Technical Sciences Degree, Speciality 05.18.05 – Technology of Sugary Substances and Fermentation Products. – National University of Food Technologies, Kyiv, 2012. The dissertation is devoted to a problem of development of modern complex technology of sugar beet pectin. In the dissertation use is proved and results of researches of a method of biochemical preparation of sugar beet roots are presented, advantages of the developed method to receiving quality pectin are proved. It is developed mathematical models of hydrolytic splitting of a protopectin complex biochemical the prepared raw materials, it is formulated principles and are developed a method of continuous extraction of sugar beet pectin and installation for its realization. Results of researches of updating of sugar beet pectin are given. It is presented the developed hardware and technological scheme of production of sugar beet pectin, calculations of material balance are stated, requirements to sugar beet pectin are formulated, development of products with application of sugar beet pectin is given.
Keywords: перехресне зшивання; буряковий пектин; протопектин; екстрагування; зброджування; протеолітичний ферментний препарат; гідролітичне розщеплення; ферулоефірні групи; cross linking of pectin molecules; sugar beet pectin; protopectin; extraction; fermentation; hydrolytic decomposition; proteolitic enzyme