Втомне пошкодження валопроводу парової турбіни при несинхронному підключенні до мережі турбогенератора - Бовсуновський, Анатолій Петрович; Куєвда, Валерій Петрович; Куєвда, Юлія Валеріївна; Штефан, Євгеній Васильович (My University, 2013)
Характер поширення тріщин в зруйнованих роторах турбін говорить про їхню втомну природу. Причини накопичення втомного пошкодження валопроводів турбін необхідно шукати в її періодичних пусках, які є типовими для теплових турбоагрегатів, що працюють в маневровому режимі. Кожний пуск турбіни супроводжується підключенням турбогенератора до мережі. При цьому через різницю кутів зсуву фаз між векторами електрорушійної сили турбогенератора і напруги мережі на турбогенераторі виникає короткочасний, але потужний реактивний електромагнітний момент, що приводить до виникнення крутильних коливань валопроводу турбіни різної інтенсивності і, як наслідок, до втомного пошкодження матеріалу валопроводу. В роботі представлені результати досліджень реактивного крутного моменту, що виникає на турбогенераторі турбіни К-200-130 при його підключенні до мережі з грубою синхронізацією, а також оцінки втомного пошкодження матеріала валопроводу турбіни при його крутильних коливаннях, що виникають в результаті дії реактивного моменту з боку турбогенератора.
Keywords: парова турбіна; груба синхронізація; крутильні коливання; втомне пошкодження; steam turbine; coarse synchronization; torsional vibrations; fatigue damage; кафедра електропостачання і енергоменеджменту; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв