Кластери молочної промисловості: передумови та ефективність функціонування - Ніколаєнко, Світлана Миколаївна (My University, 2015)
Процеси глобалізації, що відбуваються економічному розвитку України обумовлюють необхідність розробки та впровадження нових методичних, методологічних та прикладних підходів щодо формування та функціонування кластерних утворень. З метою підвищення ефективності і галузі, і регіону, враховуючи особливості виробничо-господарської діяльності підприємств молочної промисловості, їх спрямованість на матеріально-технічну (сировинну) базу, доцільно визначити основні етапи та склад організаційної структури кластеру. Кластерні формування являють собою прийнятну структуру для розробки нових форм господарювання і передбачає перехід від прямого втручання органів державної влади до регулювання за допомогою опосередкованих стимулів. Автором визначені основні характеристики основних базових напрямків теорії управління економічним розвитком та чотири підходи до виявлення сутності стійкого розвитку економічних систем. Розроблена організаційна структура кластерного утворення молочної промисловості із обґрунтуванням доцільності його створення. Формування кластеру молочної промисловості дозволить розвинути промисловий сектор на даній території та стати засобом прискореного розвитку всієї економічної системи. Globalization occurring economic development of Ukraine necessitated the development and implementation of new teaching, methodological and applied approaches to the formation and operation of cluster formations. To increase the efficiency and industry and region, given the characteristics of the economic activities of the dairy industry, concentrating on logistics (raw) base, it is advisable to identify the main stages of the organizational structure and composition of the cluster. Cluster formation are acceptable framework for developing new forms of management and provides the transition from direct interference by public authority to regulation through indirect incentives. The author defines the main characteristics of the main areas of basic management theory and economic development of the four approaches to identify the nature of sustainable development of economic systems. Organizational structure of cluster formation dairy industry with rationale for its creation. Formation of cluster dairy industry will develop the industrial sector in the area and become a vehicle for accelerated development of the economic system.
Keywords: кластерні формування; економічний розвиток; молочна промисловість; локалізація; спеціалізація; сluster formation; economic development; dairy industry; location; specialization; кафедра обліку і аудиту