Каротиноїди в фруктових та овочевих соках - Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Бессараб, Олександр Семенович; Філіпішина, Дар'я Євгенівна (My University, 2023)
В останні роки розширилися знання про склад каротиноїдів та їх біотрансформацію під час виробництва соків. Встановлено відомості про вміст у соках безбарвних каротиноїдів – фітоєну та фітофлуєну з біодоступністю 97–100 %, користь для здоров'я яких активно обговорюється світовим науковим співтовариством. Уточнено оптимальні режими ведення процесів пастеризації соків, що забезпечують максимальне збереження каротиноїдів та сприяють підвищенню їхньої біодоступності. In recent years, knowledge about the composition of carotenoids and their biotransformation during juice production has expanded. Information on the content of colorless carotenoids in juices - phytoene and phytofluene with a bioavailability of 97-100%, whose health benefits are actively discussed by the world scientific community, has been established. The optimal modes of conducting juice pasteurization processes, which ensure maximum preservation of carotenoids and contribute to increasing their bioavailability, have been specified.
Keywords: харчова промисловість; рослинна сировина; харчові продукти; кафедра технології консервування; food Industry; vegetable raw materials; food