Експериментально-статистичне моделювання процесу сушіння шапинки і ніжки гриба шампіньйона - Єщенко, Оксана Анатоліївна; Роман, Тетяна Олександрівна; Мазуренко, Олександр Григорович (My University, 2016)
У статті наведено узагальнені експериментально-статистичні моделі процесу сушіння ніжки та шапинки культивованого гриба шампіньйон, які можуть бути використані для прогнозування якісних показників готового грибного напівфабрикату і енерговитрат на його утримання. Моделі побудовано за результатами активних експериментів з визначення теплоти випаровування вологи з тканин ніжки та шапинки гриба на підставі яких були визначені коефіцієнти регресійних рівнянь і встановлено зв'язок між цими коефіцієнтами і теплофізичними характеристиками води. Поверхні відгуку, отримані на основі моделей, показали, що процеси сушіння ніжки та шапинки мають між собою суттєві відмінності у перебігу процесу.
Keywords: шампіньйон; сушіння; експериментально-статистичне моделювання; регресійний аналіз; теплофізичні характеристики; сушка; экспериментально-статистическое моделирование; регрессионный анализ; теплофизические характеристики; mushroom; drying; experimental and statistical modeling; regression analysis; thermal characteristics; кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування; кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції