Єщенко, Оксана АнатоліївнаРоман, Тетяна ОлександрівнаМазуренко, Олександр Григорович2017-06-122017-06-122016Єщенко, О. А. Експериментально-статистичне моделювання процесу сушіння шапинки і ніжки гриба шампіньйона / О. А. Єщенко, Т. О. Роман, О. Г. Мазуренко // Наукові праці НУХТ. – 2016.– Т. 22, № 4. – С. 149–155.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/25497У статті наведено узагальнені експериментально-статистичні моделі процесу сушіння ніжки та шапинки культивованого гриба шампіньйон, які можуть бути використані для прогнозування якісних показників готового грибного напівфабрикату і енерговитрат на його утримання. Моделі побудовано за результатами активних експериментів з визначення теплоти випаровування вологи з тканин ніжки та шапинки гриба на підставі яких були визначені коефіцієнти регресійних рівнянь і встановлено зв'язок між цими коефіцієнтами і теплофізичними характеристиками води. Поверхні відгуку, отримані на основі моделей, показали, що процеси сушіння ніжки та шапинки мають між собою суттєві відмінності у перебігу процесу.шампіньйонсушінняекспериментально-статистичне моделюваннярегресійний аналізтеплофізичні характеристикисушкаэкспериментально-статистическое моделированиерегрессионный анализтеплофизические характеристикиmushroomdryingexperimental and statistical modelingregression analysisthermal characteristicsкафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектуваннякафедра технології ресторанної і аюрведичної продукціїЕкспериментально-статистичне моделювання процесу сушіння шапинки і ніжки гриба шампіньйонаArticle