Збільшення терміну зберігання хлібного квасу за допомогою ультразвукової кавітації - Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Троценко, Павло Олександрович; Носенко, Володимир Єрофійович; Прибильський, Віталій Леонідович (My University, 2003)
Оброблення хлібного квасу ультразвуком у кавітаційному режимі підвищує біологічну стійкість напою на 3-4 доби (у 2 рази). Запропонований спосіб оброблення не призводить до помітних фізико-хімічних змінень квасу, не впливає на його органолептичні показники та є екологічно чистим. Розглянутий спосіб дає змогу обробляти готовий квас, а також після попереднього звільнення збродженого сусла від мікроорганізмів, зокрема після фільтрації. Низька температура оброблення (30...35 °С) є передумовою для збереження у квасі більшості термонестійких біологічно активних речовин.
Keywords: ультразвукова кавітація; біологічна стійкість; хлібний квас; ультразвуковая кавитация; биологическая стойкость; хлебный квас; ultrasonic cavitation; biological stability; kvass; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства; кафедра фізики та професійної безпеки