Спосіб переливу рідини по тарілках колонного апарата у процесі масообмінц між парою та рідиною (Патент на винахід № 89874 ) - Дмитрук, Аркадій Павлович; Черняховський, Йосип Бенціонович; Дмитрук, Павло Аркадійович; Булій, Юрій Володимирович (My University, 2010)
Авторами запропонований спосіб, який дозволяє підвищити ефективність масообміну у колонному тарілчастому апараті. Спосіб передбачає примусову затримку рідини на тарілках на визначений термін, необхідний для досягнення фазової рівноваги завдяки дії переливних пристроїв, робота яких не залежить від тиску пари. Спосіб дозволяє проводити масообмін при безперервній подачі пари в апарат, регулювати об’ємну швидкість переливу рідини з тарілки на тарілку без її перемішування.
Keywords: тарілка; ректифікація; масообмін; фазова рівновага; переливні пристрої; plate; rectification; mass transfer; phase equilibrium; pressure reducing unit; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства