Неорганічні харчові добавки на основі Сульфуру - Клименко, Максим Андрійович; Іщенко, Віра Миколаївна (My University, 2023)
У дослідженні використано аналіз сучасної вітчизняної та закордонної наукової літератури по характеристиці харчових добавок, нормативні документи України та міжнародні стандарти, які регулюють використання харчових добавок у виробництві харчових продуктів. Наводиться класифікація харчових добавок. Схарактеризовані неорганічні харчові добавки на основі Сульфуру: сульфур (IV) оксид (харчова добавка Е220), натрій гідрогенсульфіт NaHSO3 (харчова добавка Е222) та натрій піросульфіт Na2S2O5 (харчова добавка Е223). Розглянуто хімічні властивості цих речовин та схарактеризовано області їх використання на основі цих властивостей. В основному використання ґрунтується на відновних властивостях цих сполук за рахунок наявності в них Сульфуру в ступені окиснення +4. Ці харчові добавки використовують як консерванти та антиоксиданти в таких галузях харчової промисловості як виноробна промисловість, при консервуванні фруктів, м’ясній та рибній галузі, хлібобулочній промисловості.

The research used an analysis of modern domestic and foreign scientific literature on the characteristics of food additives, normative documents of Ukraine and international standards that regulate the use of food additives in the production of food products. The classification of food additives is given. Characterized inorganic food additives based on Sulfur: sulfur (IV) oxide (food additive E220), sodium hydrogen sulfite NaHSO3 (food additive E222) and sodium pyrosulfite Na2S2O5 (food additive E223). The chemical properties of these substances were considered and the areas of their use were characterized based on these properties. Basically, the use is based on the reducing properties of these compounds due to the presence of Sulfur in the +4 oxidation state. These food additives are used as preservatives and antioxidants in such branches of the food industry as the wine industry, fruit canning, the meat and fish industry, and the bakery industry.
Keywords: кафедра харчової хімії; харчові добавки; сполуки Сульфуру; food additives; Sulfur compounds