Вітчизняна та зарубіжна практика регулювання податкового консультування - Даниленко, Юлія Василівна; Оганесян, Римма Едіковна (My University, 2015)
Стаття присвячена дослідженню сучасного стану розвитку податкового консультування в Україні. Метою статті є узагальнення вітчизняної та зарубіжної практики регулювання податкового консультування та розробка пропозицій щодо розбудови вітчизняного інституту податкового консультування. За результатами дослідження визначено, що податкове консультування в Україні знаходиться на початковій стадії, діяльність податкових консультантів регулюється різними державними органами, законодавчо закріпленим є тільки відомчий вид податкового консультування. У з в ’язку з цим доведено необхідність реформування вітчизняної системи регулювання податкового консультування. За допомогою узагальнення зарубіжної практики регулювання податкового консультування, зокрема Німеччини та Великобританії, запропоновано основні напрямки розвитку інституту податкових консультантів в Україні. The article looks into the current state of tax consulting in Ukraine. It attempts to sum up domestic and international practice of regulation of tax consulting and to suggest on development of domestic tax consulting as an institution. Based on the research outcomes the authors conclude that tax consulting Ukraine is at its early stage, tax consulting business is subject to various public regulators; the legal basis exists only for tax consulting provided by fiscal authorities. In this view a need for reform of domestic tax consulting is substantiated. Based on generalized foreign experiences of tax consulting regulation, in particular in Germany and the UK, the author outlines key guidelines for tax consulting development in Ukraine.
Keywords: консультаційні послуги; податкове консультування; податкові консультанти; регулювання податкового консультування; consulting services; tax consulting; tax assessors; regulation o f tax consulting; кафедра фінансів