Проантиоксидантна система організму людини, оксидативний стрес, його наслідки і шляхи подолання. IІ. Механізм дії природних та синтетичних антиоксидантів і ліків - Полумбрик, Максим Олегович; Совко, Марина Станіславівна; Чебаненко (Омельченко), Христина Володимирівна; Колотуша, Тетяна Петрівна (My University, 2015)
У статті розглянуто механізм дії антиоксидантів природного і синтетичного походження, а також фармпрепаратів в організмі людини (окиснення ліпідів, протеїнів і вуглеводів). Зазначено, що антиоксиданти інгібують окиснення біологічних систем шляхом деактивації вільних радикалів, одно електронного переносу, утворення хелатів, переносу атому водню, гасінням синглетного кисню тощо. Представлені дані свідчать про позитивний вплив на здоров’я людини природних антиоксидантів у межах фізіологічних доз.
Keywords: вільні радикали; антиоксиданти; free radicals; antioxidants; механізм дії; прооксиданти; mechanism of action; prooxidants; оксидативний стрес; oxidative stress; кафедра готельно-ресторанної справи; ‎кафедра харчової хімії‎