Загальновиробничі витрати як складова операційних витрат, сутність та особливості їх розподілу - Беренда, Надія Іванівна; Коваль, Г. О. (My University, 2013)
В сучасних умовах облік загальновиробничих витрат та їх розподіл носить дискусійних характер, це підтверджується такими проблемами як: визначення та склад загальновиробничих витрат, а також не обґрунтовується визначення бази розподілу загальновиробничих витрат між об'єктами обліку. Отже, виникає потреба дослідження методологічно-організаційних засад обліку та розподілу загальновиробничих витрат, зосереджуючи при цьому увагу, насамперед, на вирішенні окремих питань розподілу загальновиробничих витрат, вдосконаленні методології їх обліку. Метою дослідження є обґрунтування теоретичних та науково-методологічних положень стосовно обліку загальновиробничих витрат, розробка на цій основі шляхів вдосконалення методики розподілу загальновиробничих витрат на промислових підприємствах відповідно до специфіки виробництва, визначення позитивних та негативних моментів їх застосування, відображення операцій щодо обліку та розподілу загальновиробничих витрат. В основі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: методи абстракції, аналізу, синтезу, систематизації та узагальнення. В результаті отриманих даних, можна зробити висновок, що вибір бази розподілу є важливим, адже від цього залежить розмір списання змінних загальновиробничих витрат на рахунок № 23 «Виробництво», тобто на формування виробничої собівартості конкретного виду продукції. Також можна заключити, що вибір бази розподілу суттєво залежить від особливостей виробництва та формування витрат.Слід відзначити, що підприємству, відповідно до власної специфіки виробництва, необхідно правильно обрати базу розподілу загальновиробничих витрат, що безпосередньо впливає на собівартість виготовленої продукції.
Keywords: витрати виробництва; собівартість; загальновиробничі витрати; розподіл витрат; змінні витрати; постійні витрати; бухгалтерський облік; costs of production; costs; overhead costs; distribution of costs; variable costs; fixed costs; accounting; кафедра обліку і аудиту