Сорбція іонів важких металів бактеріями роду Lactobacillus - Старовойтова, Світлана Олександрівна; Орябінська, Лариса Борисівна (My University, 2008)
Отримані результати показали, що максимальна сорбційна здатність композиції лактобактерій для іонів кадмію спостерігається при концентрації його в середовищі у межах 20 ГДК – 86,33%, вищі концентрації іонів цього металу у розчині гірше сорбуються розробленою композицією лактобактерій, але все одно на достатньо високому рівні. Так при 100ГДК сорбційна здатність композиції лактобактерій становить – 30,34%, при 200ГДК – 25,33% і трохи нижче при 300ГДК – 16,84%. The results showed that the maximum sorption capacity of lactobacilli composition for cadmium ions observed at concentrations in the medium within 20 MPC - 86.33%, the highest concentration of the metal ions in solution sorbed less developed lactobacilli composition, but still high enough. So when 100HDK sorption capacity of lactobacilli composition is - 30.34%, with 200HDK - 25.33% and slightly lower in 300HDK - 16.84%.
Keywords: сорбція; важкі метали; лактобактерії; sorption; heavy metals; lactobacteria; кафедра біотехнології і мікробіології