Підвищення вибухобезпеки виробничих об’єктів зберігання, переробки та використання зерна - Володченкова, Наталія Валеріївна (My University, 2014)
У дисертації досліджено вплив уражаючих факторів повітряної вибухової хвилі на елементи виробничих об’єктів підприємств зберігання, переробки та використання зерна з метою підвищення вибухобезпеки. Проаналізовано можливі вибухонебезпечні ситуації на підприємствах зберігання, переробки та використання зерна, визначено їх масштаби та наслідки, ступінь небезпеки зазначених підприємств, а також запропоновано рекомендації щодо підвищення ефективності захисту виробничого персоналу. Проаналізовано існуючі методи моделювання дії повітряної вибухової хвилі на елементи конструкцій та технологічного обладнання виробничих об’єктів харчової промисловості. Виведено математичні моделі просторово-часового розвитку (еволюції) ризику під час аварій (аварійних ситуацій) на небезпечних промислових об’єктах. Удосконалено метод оцінювання вибухозахисту елементів виробничих об’єктів до впливу уражаючих факторів повітряної вибухової хвилі. За результатами досліджень розроблено рекомендації щодо підвищення вибухобезпеки елементів виробничих об’єктів до впливу уражаючих факторів повітряної вибухової хвилі. The thesis investigates the influence of damaging factors of air blast on the elements of the production facilities of storage, processing and use of grain in order to improve explosion. The possible explosive situation in the enterprises storage, processing and use of grain, defined by their scale and effects, the gravity of these businesses, and provide recommendations for improving the efficiency of defense personnel. Existing methods of modeling air blast wave action on structural elements and process equipment manufacturing facilities food industry. Displaying mathematical models of space-time development (evolution) of risk during accidents (accidents) at hazardous industrial facilities. The method of assessment explosion elements of production facilities to the effects of damaging factors of the air blast. According to the research recommendations for improving explosion elements of production facilities to damaging factors influence air blast.
Keywords: надзвичайна ситуація; вибухостійкість обладнання; вибухова хвиля; вибухобезпека; надлишковий тиск; accident; blast; emergency situation; air blast; overpressure; explosion risk; просторово-часовий розвиток (еволюція) ризику; the space-time evolution (evolution ) risk