Дослідження комплексоутворення в системі Cd (II) - стрептоцид - Костенко, Єлизавета Євгеніївна; Бутенко, Олена Миколаївна; Грегірчак, Наталія Миколаївна (My University, 2014)
Сульфаніламідні препарати належать до хіміотерапевтичних засобів широкого антибактеріального спектру дії, оскільки вони пригнічують життєдіяльність багатьох видів грампозитивних і грамнегативних бактерій: стрептококів, стафілококів, менінгококів, гонококів і багато інших. Сульфаніламіди активні по відношенню до складних вірусів клостридій, плазмодій малярії і токсоплазм, актиноміцет. Сульфаніламідні препарати в невеликих концентраціях затримують ріст і розвиток бактерій, тобто діють бактеріостатично. Сульфаніламідні препарати мають протизапальну дію, викликають пригнічення процесів регенерації при місцевому застосуванні, гальмують газообмін, знижують активність інших ферментних систем, стимулюють процес фагоцитозу, підвищують стійкість організму до токсинів. Sulfanilamides to chemotherapeutic agents include a wide antibacterial spectrum, because they suppress the livelihoods of many species of gram-positive and gram-negative bacteria, streptococci, staphylococci, meningococci, gonococci, and many others. Sulfonamide active in relation to complex viruses clostridia, plasmodium malaria and Toxoplasma, actinomycetes. Sulfanilamides low concentrations in delaying the growth and development of bacteria that are bacteriostatic. Sulfanilamides have anti-inflammatory effect, causing inhibition of regeneration processes when applied topically, inhibit gas exchange, reduces the activity of other enzyme systems, stimulate the process of phagocytosis, increase resistance to toxins.
Keywords: дослідження; комплексоутворення; стрептоцид; research; complexation; streptocide; кафедра харчової хімії; кафедра біотехнології і мікробіології