Утримання споживачів продукції підприємства - Сергеєва, Ганна Дмитрівна; Бєлова, Тетяна Геннадіївна (My University, 2016)
Розглядається процес утримання споживачів. Наводяться чинники утримання споживачів. Подано приклади компаній, які утримають споживачів своєї продукції. Обґрунтовуються необхідні заходи щодо утримання споживачів. The process of keeping customers. We present the factors keeping consumers. Examples of companies that keep consumers their products. Substantiated necessary measures to maintain consumer.
Keywords: кафедра маркетингу; споживачі; утримання споживачів; принципи утримання споживачів; consumers; customer retention; principles of keeping customers