Оцінка ліквідності та платоспроможності підприємства кондитерської промисловості - Роганова, Ганна Олександрівна; Щербакова, Каріна Володимирівна (My University, 2020)
У статті досліджено такі категорії фінансів підприємств, як «ліквідність» і «платоспроможність». Виявлено відмінності у тлумаченні понять ліквідності та платоспроможності, а також суперечливість взаємозв’язків між ними та іншими показниками фінансового стану підприємств. З’ясовано ступінь ліквідності та платоспроможності об’єкта дослідження за допомогою різних методів дослідження (коефіцієнтного аналізу, аналізу балансу підприємства та матриці збалансування ліквідності). Розраховано показники платоспроможності та ліквідності для «Кондитерської фабрики «А.В.К.» м. Мукачево» за період 2015—2017років. Визначено, що ступінь платоспроможності суб ’єктів підприємництва виражається через ліквідність їхнього балансу. Досліджено класифікацію активів балансу підприємства залежно від ступеня ліквідності та пасивів балансу залежно від термінів їх погашення. З’ясовано, що протягом дослідженого періоду ліквідність балансу підприємства не була абсолютною, спостерігався дефіцит абсолютно ліквідних оборотних активів, недостатність обсягів запасів і готової продукції, значне перевищення сум дебіторської заборгованості над кредиторською, та, як наслідок, неспроможність підприємства сплачувати свої поточні зобов'язання. З’ясовано, що оптимальним методом здійснення дослідження можливого ризику незбалансованої ліквідності є побудова матриці її балансування. Результати проведеного аналізу підтверджують незбалансовану ліквідність, зокрема нестачу власних ліквідних ресурсів і виникнення стану неплатоспроможності підприємства. Визначено основні фактори впливу на ліквідність і платоспроможність підприємства та запропоновано заходи щодо вдосконалення управління платоспроможністю та ліквідністю. In the paper liquidity and solvency as categories of corporate finance have been researched. The differences in interpreting the concepts of liquidity and solvency, as well as the inconsistencies between them and other indicators of the financial state of enterprises have been revealed. The aim of the article was to determine the degree of liquidity and solvency of the object under study by using various research methods (the ratio analysis, the analysis of the balance sheet and liquidity balancing matrix) and to develop the measures to improve liquidity and solvency of the confectionery industry. Solvency and liquidity indicators for “AVK Mukachevo Confectionery Factory” for 2015—2017 have been calculated. It has been determined that the solvency of business entities was expressed through the liquidity of their balance sheet. The classification of balance sheet assets of the enterprise depending on the liquidity and liabilities of the balance sheet according to their repayment period have been studied. It has been defined that during the period under study the liquidity of the balance sheet was not absolute, there was a deficit of absolutely liquid working assets, the lack of volumes of stocks and finished products, and significant excess of receivables over accounts payable, and, consequently, the company could not pay its current liabilities. It has been determined that the best way to study the possible risk of unbalanced liquidity is to make a matrix of its balancing. The results of the analysis confirm the unbalanced liquidity, namely, the lack of own liquid resources and the insolvency of the enterprise. The main factors that have an impact on the liquidity and solvency of the enterprise have been identified, and the measures to improve the solvency and liquidity management have been suggested.
Keywords: ліквідність; платоспроможність; активи; пасиви; баланс; матриця збалансування; кондитерська промисловість; liquidity; solvency; assets; liability; balance; balancing matrix; confectionery industry; кафедра фінансів