Синтез поверхнево-активних речовин Nocardia vacinnii ІМВ В-7405 на соняшниковій олії - Ключка (Никитюк), Лілія Вікторівна (My University, 2014)
На сьогодні раціональним підходом утилізації олієвмісних відходів є їх використання як субстратів для отримання мікробних поверхнево-активних речовин (ПАР). Попередньо на кафедрі біотехнології та мікробіології було встановлено, що Rhodococcus erytropolis ІМВ В-5017, Acinetobacter цалцоацетіцус ІМВ В-7241, Nocardia vaccinni ІМВ В-7404 використовують пересмажену соняшникову олію у концентрації 2 % (об'ємна частка) як субстрат для синтезу поверхнево-активних речовин. Зазначимо, що незважаючи на високий вміст канцерогенних речовин у такій олії, в Україні її викиди у навколишнє середовище не регламентуються. Використання пересмаженої олії як субстрату в біотехнології мікробних ПАР дало б змогу утилізувати токсичні відходи і знизити собівартість кінцевого продукту. Today rational approach oliyevmisnyh waste disposal is their use as substrates for microbial surfactants substances (SAS). Previously at the Department of Biotechnology and Microbiology was found that Rhodococcus erytropolis IMV B-5017, Acinetobacter tsaltsoatsetitsus IMV B-7241, Nocardia vaccinni IMV B-7404 using Overdone sunflower oil at a concentration of 2% (volume fraction) as a substrate for the synthesis of surfactants. Note that despite the high content of carcinogens in such oils in the Ukraine its emissions to the environment are not regulated. Use Overdone oil as substrate in microbial biotechnology would allow South Africa to dispose of toxic waste and reduce the cost of the final product.
Keywords: субстрат; соняшникова олія; олієвмісні відходи; substrate; sunflower oil; oliyevmisni waste; кафедра біотехнології і мікробіології