Цифрові контент-стратегії в маркетинговій діяльності підприємств - Капінус, Лариса Василівна; Лелека, Ольга Олександрівна; Костриця, Аліна Валентинівна (My University, 2025)
У статті досліджується значення цифрових контент-стратегій у системі сучасного маркетингу підприємств в умовах динамічного розвитку онлайн-середовища. Актуальність теми зумовлена необхідністю адаптації бізнесу до нових цифрових реалій, активізації взаємодії зі споживачами та зростання ролі контенту як інструменту формування ціннісної пропозиції бренду. Метою статті є виявлення ефективних цифрових контент-стратегій, які використовуються підприємствами для покращення комунікації та залучення цільової аудиторії до розвитку брендової ідентичності. У роботі застосовано загальнонаукові методи дослідження: теоретичного узагальнення, системного аналізу, моделювання та порівняння. Виокремлено основні типи контент-стратегій: інформаційна, емоційна, збутова, брендингова, інтерактивна, SEO-орієнтована та заснована на контенті, створеному користувачами (UGC). Кожна охарактеризована з точки зору її призначення, цілей, інструментів реалізації та очікуваного впливу на споживача. Окрему увагу приділено етапам розроблення цифрової контент-стратегії, що включають: аналіз бізнес-цілей і аудиторії, аудит наявного контенту, вибір форматів і каналів комунікації, формування контент-плану, створення та дистрибуцію контенту, моніторинг ефективності. Запропонована структурна модель є складовою сучасного маркетингу, що дає можливість підприємствам систематизовано управляти цифровими маркетинговими комунікаціями з метою підвищення впізнаваності бренду, ефективного залучення цільової аудиторії та зростання рівня довіри споживачів до харчових брендів. Практичну частину дослідження присвячено аналізу контент-стратегій виробників кондитерських виробів у Київському регіоні. Виявлено домінування шаблонних форм комунікації, низький рівень персоналізації контенту та недостатнє використання інтерактивних форматів. Розроблено пропозиції щодо вдосконалення стратегій, орієнтованих на візуальну впізнаваність, залучення споживачів через соціальні платформи та підвищення емоційної складової цифрового контенту. Для вдосконалення візуальної впізнаваності та емоційного залучення в цифрових стратегіях підприємству необхідно інвестувати в навчання персоналу з маркетингу та дизайну, сформувати цілісну бренд-айдентику, аналізувати поведінку цільової аудиторії, активно використовувати сторітелінг, створювати якісний візуальний контент, адаптований до соціальних мереж, та впроваджувати аналітику для оцінки ефективності контенту. Результати дослідження можуть бути корисними для маркетологів, спеціалістів з цифрових комунікацій, а також науковців, які займаються вивченням цифрових стратегій у контексті брендингу та поведінки споживачів. The article examines the importance of digital content strategies in the modern marketing system of enterprises in the conditions of dynamic development of the online environment. The relevance of the topic is due to the need to adapt business to new digital realities, intensify interaction with consumers and in crease the role of content as a tool for forming a brand value proposition. The aim of the article is to identify effective digital content strategies used by enterprises to improve communication and attract the target audi ence to the development of brand identity. The work uses general scientific research meth ods: theoretical generalization, system analysis, mod eling and comparison. The main types of content strategies are identified: informational, emotional, marketing, branding, interactive, SEO-oriented and a strategy based on user-generated content (UGC). Each strategy is characterized in terms of its purpose, goals, implementation tools and expected impact on the consumer. Special attention is paid to the stages of devel oping a digital content strategy, including: analysis of business goals and audience, audit of existing content, selection of communication formats and channels, formation of a content plan, creation and distribution of content, monitoring of effectiveness. The proposed structural model is a component of a modern marketing system that enables enterprises to systematically manage digital marketing communica tions in order to increase brand awareness, effectively attract target audiences, and increase consumer trust in food brands. The practical part of the study is devoted to the analysis of content strategies of confectionery manufacturers in the Kyiv region. The dominance of template forms of communication, low level of content personalization and insufficient use of in teractive formats were revealed. Proposals were developed to improve strategies focused on visual recognition, attracting consumers through social platforms and increasing the emotional component of digital content. To improve visual recognition and emotional engagement in digital strategies, a company needs to invest in training marketing and design staff, create a holistic brand identity, analyze target audience behavior, actively use storytelling, create high-quality visual content adapted to social networks, and implement analytics to assess content effectiveness. The results of the study may be useful for mar keters, digital communications specialists, as well as scientists studying digital strategies in the context of branding and consumer behavior
Keywords: кафедра маркетингу; цифровий маркетинг; брендинг; підприємство; споживач; content strategy; digital marketing; branding; enterprise; consumer; consumer