Сільські відділення Російського товариства Червоного Хреста в Лівобережній Україні - Силка, Оксана Захарівна (My University, 2014)
У статті розглядається функціонування сільських відділень одного з найбільш активних громадських товариств Російської імперії – Імператорського Російського товариства Червоного Хреста у початковий період Першої світової війни. В якості прикладу проаналізовано діяльність сільських осередків Лохвицького повіту Полтавської губернії. Звернена увага на окремі позитивні результати їхньої роботи. Наголошено на необхідності дослідження історії громадських організацій, які були і залишаються одним із основних елементів формування громадянського суспільства в Україні. Thearticledealswiththefunctioningofruralbranchesofoneofthemostactivecivilsocietiesof Russian Empire– ImperialRussianRedCross SocietyintheearlyperiodofWorldWar I. Asanexample, analysedrural branches`activityof Lokhvytskydistrict, Poltavaprovince. Attentionispaidtosomepositiveresultsoftheirwork. Accentuated thenecessityofresearchintothehistoryofcivil organizations thathavebeenandremainoneofthemainelementsofcivilsociety`sformationinUkraine.
Keywords: громадянське суспільство; громадська організація; червоно хресний рух; civilsociety; civil organization; red crossmovement; кафедра гуманітарних дисциплін