Змішані субстрати у природних умовах і біотехнологічних процесах - Пирог, Тетяна Павлівна; Шулякова, Марія Олександрівна; Шевчук, Тетяна Андріївна (My University, 2013)
Наведено сучасні літературні і власні експериментальні дані про використання суміші субстратів для інтенсифікації технологій мікробного синтезу практично цінних продуктів бродіння (етанол, молочна кислота, бутандіол), первинних (амінокислоти, n-гідроксибензоат, тригліцериди) і вторинних (ловастатин, поверхнево-активні речовини) метаболітів, а також біодеградації ксенобіотиків ароматичної природи (бензол, крезоли, феноли, толуол) та пестицидів (діметоат). Значну увагу приділено встановленим в останні роки молекулярним механізмам, що лежать в основі явища катаболітної репресії у грампозитивних (Bacillus subtilis) і грамнегативних (Pseudomonas, Escherichia coli) бактерій, а також дріжджів Saccharomyces cerevisiae і використанню цих даних для розробки технологій утилізації рослинної біомаси з одержанням промислово важливих метаболітів. Розглянуто стратегії виживання гетеротрофних мікроорганізмів у природних оліготрофних середовищах, зокрема, одночасне використання кількох субстратів, завдяки чому поліпшуються кінетичні характеристики, що надає їм конкурентної переваги, також забезпечується значна метаболічна/фізіологічна гнучкість. Підсумовано власні експериментальні дані щодо використання суміші ростових субстратів для інтенсифікації синтезу поверхнево-активних речовин Rhodococcus erythropolis ІМВ Ас-5017 і Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241. Встановлено залежність синтезу поверхнево-активних речовин на суміші енергетично надлишкового (гексадекан) і енергетично дефіцитних (гліцерин, етанол) субстратів від способу підготовки інокуляту,концентрації моносубстратів у суміші, а також їх молярного співвідношення.
Keywords: змішані субстрати; катаболітна репресія; інтенсифікація біосинтезу; біодеградація ксенобіотиків; утилізація рослинної біомаси; поверхнево-активні речовини; смешанные субстраты; катаболитная репрессия; интенсификация биосинтеза; биодеградация ксенобиотиков; утилизация растительной биомассы; поверхностно-активные вещества; mixed substrates; catabolic repression; intensification of biosynthesis; biodegradation of xenobiotics; utilization of plant biomass; surfactants; кафедра біотехнології і мікробіології