Тактичне планування грошових потоків на підприємствах харчової промисловості - Федишин, Майя Пилипівна (My University, 2014)
У дисертаційній роботі представлені теоретичні засади планування грошових потоків в системі управління, суті, класифікації тактичних і стратегічних цілей підприємств; особливості формування грошових потоків на підприємствах харчової промисловості та обґрунтовано їх роль у забезпеченні цілей підприємств галузі.Проаналізовано існуючі підходи щодо визначення сутності поняття «грошові потоки», узагальненоїх класифікаційні ознаки, визначено місце та роль грошових потоків у досягненні цілей підприємств; обґрунтовано значення тактичного планування грошових потоків на підприємствах. В роботі проведено аналіз стану підприємств харчової промисловості, досліджено стан формування грошових потоків на підприємствах, запропоновано вирішити основні проблеми, що виникають у процесі руху грошових потоків, запропоновано шляхи підвищення ефективності тактичного планування як передумови зміцнення фінансової стабільності на харчових підприємствах. Розглянуто проблеми формування грошових потоків та наслідки неефективного планування грошових потоків для підприємств. Запропонованонауково-методичний підхіддо оцінювання ефективності тактичного планування грошових потоків на підприємствах харчової промисловості, спрогнозовано оптимальний розмірцільового грошового потоку, що забезпечуватиме підвищення темпів економічного розвитку підприємств та зростанняїхконкурентних позицій і ринкової вартості. Практичне застосування оцінки рівня планування дає можливість проранжувати підприємства за рівнем ефективності планування та, залежно від одержаних результатів, запропонувати комплекс заходів щодо підвищення ефективності грошових потоків на підприємствах харчової промисловості. The research focuses ontheoretical, methodological, organizational and practical problems and increases cash flows tactical planning efficiency in the food industry. The dissertation presents theoretical foundations of nature, enterprises tactical and strategic goals classification, especially the cash flows formation in the food industry and the paper proves their role in providing the objectives enterprises of the food industry. There were analyzed the approaches to defining the essence of the concept of "cash flow", generalized the existing classifications, defined the cash flow place and role for achieving business goals; grounded the importance of tactical planning on the enterprises. The thesis analyzes the state of the food industry, investigates the firms financial condition in the sample and on the basis of financial condition analysis, cash flow estimation is proposed to solve the main problems encountered in the cash flows suggested ways to improve tactical planning as a prerequisite for strengthening financial stability on the food enterprises. The cash flows formation problems and the consequences of ineffective cash flow planning for businesses were studied. A methodical approach to evaluating the efficiency of tactical planning in the food industry, the predicted optimum amount of net cash flows, which will ensure the economic development movement and their market value increase were offered. Practical application of the planning assessment enables enterprises to rank the level of efficiency planning and depending on the results, suggests a range of measures to improve the efficiency of cash flows in the food industry.
Keywords: харчова промисловість; тактичні цілі; стратегічні цілі; грошові потоки; тактичне планування; ефективність планування; оптимізація; достатність; ліквідність грошових потоків; підприємства; food industry; tactical goals; strategic goals; cash flow; tactical planning; planningefficiency; optimization; sufficiency; liquidity of cash flows; enterprises