Особливості метаболізму глюкози і гліцеролу у Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 - Пирог, Тетяна Павлівна; Шевчук, Тетяна Андріївна; Берегова (Покора), Христина Андріївна; Кудря, Надія Володимирівна (My University, 2015)
Встановлено, що глюкоза у продуцента поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 асимілюється в пентозофосфатному циклі, а також розщепленням через глюконат (активність NAD+-залежної глюкозо-6-фосфатдегідрогенази і FAD+-залежної глюкозодегідрогенази 835 ± 41 і 698 ± 35 нмоль•хв-1•мг-1 протеїну відповідно). Утворений в глюконокіназній реакції 6-фосфоглюконат залучається у пентозофосфатний цикл (активність конститутивної NADP+залежної 6-фосфоглюконат-дегідрогенази 357±17 нмоль•хв-1•мг-1 протеїну). Катаболізм гліцеролу до дигідроксіацетонфосфату (інтермедіат гліколізу) може здійснюватися двома шляхами: через гліцерол-3-фосфат (активність гліцеролкінази 244±12 нмоль•хв-1•мг-1 протеїну) і через дигідроксіацетон. Поповнення пулу С4-дикарбонових кислот у клітинах штаму ІМВ В-7405 в умовах росту як на глюкозі, так і гліцеролі відбувається у фосфоенолпіруват(ФЕП)-карбоксилазній реакції (714−803 нмоль•хв-1•мг-1 протеїну). Залучення 2-оксоглутарату до циклу трикарбонових кислот відбувається альтернативним шляхом за участю 2-оксоглутаратсинтази. Виявлена активність обох ключових ензимів глюконеогенезу (ФЕП-карбоксикінази і ФЕП-синтетази), трегалозофосфатсинтази і NADP+-залежної глутаматдегідрогенази підтвердила здатність штаму ІМВ В-7405 до синтезу поверхнево-активних гліко- та аміноліпідів відповідно.
Keywords: кафедра біотехнології і мікробіології; Nocardia vaccinii IMB В-7405; катаболізм; ензими; анаплеротичні реакції; біосинтез; catabolism; enzymes; глюкоза; гліцерол; biosynthesis