Способи і технічні заходи вибухозахисту посудин, що працюють під тиском - Роман, В. О.; Володченкова, Наталія Валеріївна (My University, 2010)
Визначено основні способи запобігання вибухам пилогазових (парових) систем. Встановлено, що одним із способів є запобіжні мембрани, а також вибухові клапани, які відносяться до засобів вибухозахисту технологічного обладнання за рахунок скидання надлишкового тиску з апарату крізь спеціальні отвори, які розкриваються під час вибуху. Розроблено модель, яка здатна розрахувати товщину мембран, площу перетину захисних клапанів, швидкість реагування (спрацювання) захисного клапана, визначити інерційність конструкції і тим самим підібрати необхідну за розмірами мембрану.
Keywords: пилогазова суміш; вибухозахист обладнання; explosion