Радзієвська, Ірина ГіронтіївнаМельник, Оксана ПетрівнаПасічний, Василь МиколайовичМаринін, Андрій Іванович2020-12-232020-12-232019Дослідження поверхнево-активних властивостей фосфатидилхоліну / І. Г. Радзієвська, О. П. Мельник, В. М. Пасічний, А. І. Маринін // Voprosy khimii i khimicheskoi tekhnologii. – 2019. – № 6. – С. 170–176.https://dx.doi.org/10.32434/0321-4095-2019-127-6-170-176https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/32408За величинами граничної адсорбції, товщини адсорбційного шару та посадкової площі однієї молекули доведено єдність поверхнево-активних властивостей досліджуваних ПАР з сировини тваринного і рослинного походження при утворенні емульсій прямого типу. Методом ЯМР спектроскопії на ядрах 31Р встановлено, що між досліджуваними зразками суттєвої різниці у груповому та жирнокислотному складах немає і вона лежить в межах ±0,5%. Розраховано величину гідрофільно-ліпофільного балансу ФХ, що становить 6,475 і доведено його належність до групи амфотерних емульгаторів емульсій прямого типу. Встановлено концентрацію структурних перетворень на рівні 0,3%, що дозволяє одержати стабільні емульсії олія-вода без застосування додаткових співемульгаторів. Одержані дані дозволяють точно підбирати склад багатокомпонентних стабілізаційних композицій та ефективно керувати стійкістю структурованої системи.otherфосфатидилхолінповерхневий натяггідрофільно-ліпофільний баланс (ГЛБ)31Р ЯМР спектриміцелоутвореннякафедра технології м’яса і м’ясних продуктівкафедра експертизи харчових продуктівкафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобівкафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектуванняДослідження поверхнево-активних властивостей фосфатидилхолінуArticle