Дослідження поверхнево-активних властивостей фосфатидилхоліну - Радзієвська, Ірина Гіронтіївна; Мельник, Оксана Петрівна; Пасічний, Василь Миколайович; Маринін, Андрій Іванович (My University, 2019)
За величинами граничної адсорбції, товщини адсорбційного шару та посадкової площі однієї молекули доведено єдність поверхнево-активних властивостей досліджуваних ПАР з сировини тваринного і рослинного походження при утворенні емульсій прямого типу. Методом ЯМР спектроскопії на ядрах 31Р встановлено, що між досліджуваними зразками суттєвої різниці у груповому та жирнокислотному складах немає і вона лежить в межах ±0,5%. Розраховано величину гідрофільно-ліпофільного балансу ФХ, що становить 6,475 і доведено його належність до групи амфотерних емульгаторів емульсій прямого типу. Встановлено концентрацію структурних перетворень на рівні 0,3%, що дозволяє одержати стабільні емульсії олія-вода без застосування додаткових співемульгаторів. Одержані дані дозволяють точно підбирати склад багатокомпонентних стабілізаційних композицій та ефективно керувати стійкістю структурованої системи.
Keywords: фосфатидилхолін; поверхневий натяг; гідрофільно-ліпофільний баланс (ГЛБ); міцелоутворення; кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів; кафедра експертизи харчових продуктів; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів; кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування