Оцінка впливу механоактивування на підвищення біодоступності компонентів протеїновмісних напівфабрикатів - Солодко, Лілія Миколаївна; Сімахіна, Галина Олександрівна (My University, 2015)
У статті наведено результати експериментальних досліджень впливу способу подрібнення висушених білоквмісних напівфабрикатів із надземної маси рослин на ступінь біодоступності їх компонентів. З'ясовано, що оброблення рослинних матеріалів у дезінтеграторі, яке супроводжується ефектами механоактивування, надає можливість підвищити біологічну цінність продукту, максимально перевести біологічно активні речовини (БАР) у вільну форму, а отже, підвищити їх біодоступність і, відповідно, посилити оздоровчі ефекти. The article represents the results of experimental researches of influence of grinding methods of dried protein-containing semi products from overground part of the plants on the grade of bioavailability of their components. It was found that the processing of plant materials in a disintegrator, accompanied with mechanical activation effects, enables to increase the biological value of a product and maximally transform the biologically active substances (BAS) into a free form, and thus to improve their bioavailability and consequently to enhance the curative effects.
Keywords: диспергування; механоактивування; цукровий буряк; черемша; dispersion; mechanical activation; sugar beet; ramson; кафедра технології оздоровчих продуктів