Страшинська, Лариса ВолодимирівнаГривківська, Оксана ВасилівнаМихайлик, Ольга Михайлівна2024-06-212024-06-212024Страшинська, Л. В. Структурні деформації у виробництві сільськогосподарської продукції та їх наслідки для продовольчої безпеки України / Л. В. Страшинська, О. В. Гривківська, О. М. Михайлик // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – Київ : НУХТ, 2024. – Т. 30, № 3. – C. 72–89.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/43556У статті досліджено сутність терміну «продовольча проблема» у вузькому та широкому її значенні. Проаналізовано структуру виробництва продукції сільського господарства у 2020–2022 рр. та акцентовано увагу на суттєвих диспропорціях у розвитку вітчизняного сільського господарства, де значна частина припадає на продукцію рослинництва. Проаналізована сучасна ситуація в Україні щодо основних показників діяльності в рослинництві. Визначено, що збільшення обсягів виробництва сільськогосподарських культур в рослинництві протягом 2020–2021 рр. було обумовлено, головним чином, за рахунок підвищення їх врожайності при незначних змінах площі вирощування, проте з початком війни ситуація в рослинництві зазнала кардинальних змін. Проаналізовано основні показники діяльності в тваринництві. Визначено, що кількість сільськогосподарських тварин протягом 2020-2022 рр. зменшилась за всіма видами, що вплинуло на виробництво основних видів продукції тваринництва в цілому. Наголошено, що зазначені тенденції знайшли своє відображення у споживанні населенням України основних харчових продуктів, споживання харчових продуктів на одну особу в рік збільшилось стосовно продукції рослинного походження і зменшилося стосовно продукції тваринного походження. Зауважено, що значний дефіцит споживання населенням України харчових продуктів відносно раціонально рекомендованих (медично обґрунтованих) норм споживання спостерігається за висококалорійними видами продукції, які, зважаючи на досить високу їх вартість, є недоступними для значної кількості населення України. Проаналізовано структуру сукупних витрат домогосподарств в Україні, де визначено, що наші співвітчизники разом зі збільшенням рівня доходів, також збільшують обсяги витрат на харчові продукти, при цьому не маючи можливість досягти раціональних норм споживання за основними видами харчових продуктів. Обгрунтовано напрямки державної політики щодо створення сприятливих умов для сільськогосподарських товаровиробників з ціллю подолання негативних тенденцій та підвищення поголів’я тварин і збільшення обсягів виробництва відповідної харчової продукціїThe article examines the essence of the term "food problem" in its narrow and broad meaning. The structure of agricultural production in 2020–2022 was analyzed and attention was focused on significant disproportions in the development of domestic agriculture, where a significant part is accounted for by crop production. The current situation in Ukraine with regard to the main indicators of activity in crop production is analyzed. It was determined that the increase in the production of agricultural crops during 2020–2021 was mainly due to an increase in their yield with minor changes in the area of cultivation, however, with the beginning of the war, the situation in crop production underwent drastic changes. The main indicators of activity in livestock production were analyzed. It was determined that the number of farm animals during 2020-2022 decreased by all species, which affected the main types of livestock production in general. It is emphasized that these trends were reflected in the consumption of basic food products by the population of Ukraine, when the consumption of food products per person per year increased in relation to products of vegetable origin and decreased in relation to products of animal origin. It is noted that a significant deficit in the consumption of food products by the population of Ukraine in relation to rationally recommended (medically justified) consumption norms is observed for high-calorie types of products, which, given their rather high cost, are inaccessible to a significant number of the population of Ukraine. The structure of total household expenses in Ukraine was analyzed, where it was determined that our compatriots, along with an increase in the level of income, also increase the amount of expenditure on food products, while not having the opportunity to achieve rational consumption standards for the main types of food products. The directions of the state policy regarding the creation of favorable conditions for agricultural producers with the aim of overcoming negative trends and increasing the number of livestock and increasing the production volumes of the corresponding food products are substantiatedukпродовольча проблемапродовольча безпекапродукція рослинництвапродукція тваринництваструктура сукупних витратраціональні норми споживанняструктура продукції сільського господарствакафедра економіки і правакафедра маркетингуfood problemfood securitycrop productionlivestock productionstructure of aggregate costsrational consumption normsstructure of agricultural productionСтруктурні деформації у виробництві сільськогосподарської продукції та їх наслідки для продовольчої безпеки УкраїниArticlehttps://orcid.org/0000-0003-4160-5914https://orcid.org/0000-0002-5345-0609https://orcid.org/0000-0003-0526-1130