Вибір і порівняльна оцінка характеристик активного вугілля для очищення водно-спиртових сумішей - Ковальчук, Володимир Петрович; Олійник, Світлана Іванівна; Опанасюк, Тетяна Іванівна; Резвіна, Лариса Миколаївна; Малежик, Іван Федорович (My University, 2002)
В даній роботі наведено результати порівняльної оцінки властивос¬тей деревного активного вугілля марки БАУ-А (контрольний зразок) та активного вугілля марок КАУ-2 і К 48. Досліджено основні фізико-механічні, структурні та адсорбційні характеристики цих активних вугіль, а також ступінь очищення ними водно-спиртової суміші. Встановлено, що порівняно з деревним кокосове активне вугілля має більшу механічну міцність і меншу зольність, що відповідає більшому терміну експлуатації цього ву¬гілля і меншій його каталітичній дії, при цьому покращується дегустаційна оцінка готової продукції. In this work we present the results of a comparative evaluation of the properties of wood activated carbon BAU-A (control sample) and activated carbon brands KAU-2 and K-48: the basic physical-mechanical, structural and sorption characteristics of activated carbon and the degree of cleaning them water-alcohol mixture. It is established that in comparison with wood, coconut activated carbon has a greater mechanical strength and lower ash content, which corresponds to a higher life of the coal and the lower catalytic activity, while improving a tasting of the finished product.
Keywords: кафедра процесів і апаратів харчових виробництв; вугілля; активність; очищення; водно-спиртова суміш; ступінь очистки; ефективність; сarbon; activity; cleaning; water-alcohol mixture; degree of purification; increasing effectiveness